Uwarunkowania rozwoju turystyki poprzemysłowej w ramach rozwoju zrównoważonego na przykładzie miasta Zabrze - Czech, Katarzyna (Post-industrial tourism development conditioning, within the framework of sustainable development on the example of Zabrze, 2011)
Turystyka poprzemysłowa stanowi niekwestionowaną szansę rozwoju dla miast i regionów przemysłowych, które utraciły swoje tradycyjne funkcje w wyniku przemian wynikających z wyzwań gospodarki globalnej. Rozwój tej specyficznej formy turystyki może też stanowić istotny element zrównoważonego rozwoju regionu poprzemysłowego. Rozwój turystyki poprzemysłowej wymaga znacznych nakładów finansowych. Jednym z istotnych źródeł współfinansowania projektów, którym w ramach rewitalizacji nadaje się funkcje obiektów lub obszarów o turystycznym wykorzystaniu, są fundusze strukturalne. W województwie śląskim na szczególną uwagę zasługuje w tym zakresie Regionalny Program Operacyjny, w ramach którego możliwa jest rewitalizacja zdegradowanych terenów miejskich i przekształcanie ich w obiekty o charakterze turystycznym. Zabrze nazywane jest stolicą turystyki przemysłowej, a jego rozwój jest możliwy dzięki istotnemu wsparciu finansowemu z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Jednym z najważniejszych, obecnie realizowanych projektów jest wieloetapowe przedsięwzięcie pod nazwą „Europejski Ośrodek Kultury Technicznej i Turystyki Przemysłowej”.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 588-597
Keywords: turystyka przemysłowa; rozwój zrównoważony; fundusze strukturalne