Czynniki kształtujące satysfakcję turystów z pobytu w województwie podlaskim - Glińska, Ewa; Krot, Katarzyna (Factors shaping tourist satisfaction in Podlaskie Voivodeship, 2011)
W ostatnich latach mówi się o coraz silniejszej konkurencji rozwijającej się między obszarami o funkcji turystycznej. Są one zatem zmuszone do poszukiwania sposobów osiągania przewagi konkurencyjnej. Jedną z takich metod jest wizerunek określonej destynacji turystycznej kształtowany za pomocą narzędzi marketingowych. Wizerunek określonego obszaru jest z kolei w dużej mierze warunkowany poziomem satysfakcji turystów z wypoczynku w danej miejscowości. W powyższym kontekście celem niniejszego artykułu jest usystematyzowanie literatury dotyczącej czynników kształtujących satysfakcję turystów związaną z pobytem na danym obszarze, a także empiryczna weryfikacja dotychczasowych teoretycznych ustaleń w tym zakresie (na przykładzie badań ankietowych turystów wypoczywających w województwie podlaskim).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 609-623
Keywords: powiat; atrakcyjność turystyczna; metody oceny atrakcyjności