Polityka przestrzenna gminy w zakresie rozwoju turystyki na tle polityki regionu - Hełdak, Maria; Raszka, Beata (Spatial policy of a commune in the scope of tourism development in the light of regional policy, 2011)
W pracy ukazano zależność systemu planowania przestrzennego na poziomie województwa i gminy na tle zapisów polityki przestrzennej odnoszących się do rozwoju turystyki. Podstawowym celem polityki przestrzennej jest zapewnienie ładu przestrzennego poprzez ład społeczny, ład kulturowy, ład ekonomiczny i ekologiczny, a także stworzenie dogodnych warunków do rozwoju terytorium i wdrażanie zasad zrównoważonego rozwoju. W pracy przeanalizowano zapisy polityki przestrzennej sformułowanej dla gminy Bukowina Tatrzańska w zakresie turystyki, w kontekście zapisów polityki przyjętej w tym zakresie dla województwa małopolskiego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 667-675
Keywords: polityka przestrzenna; rozwój turystyki