Wybrane aspekty kształtowania struktury produktu marketingowego regionu o wysokich walorach turystycznych (na przykładzie Bieszczadów) - Kuźniar, Wiesława (Selected aspects of creating the structure of marketing product within a region of high tourist values (on the example of the Bieszczady), 2011)
W artykule przedstawiono teoretyczne i praktyczne aspekty atrakcyjności produktu turystycznego regionu, którego jakość uwarunkowana jest czynnikami o charakterze zarówno materialnym, jak też niematerialnym. W przypadku Bieszczadów składa się on z szeroko rozumianej oferty usług turystycznych, świadczonych na poziomie gmin powiatu bieszczadzkiego i leskiego. Ich aktywność turystyczna koordynowana jest przez wiele podmiotów i stowarzyszeń, w tym Grupę Partnerską „Zielone Bieszczady”, z której inicjatywy powstało wiele akcji promujących atuty tej części Podkarpacia. Mimo wielu ciekawych inicjatyw, oferta turystyczna Bieszczadów wciąż jeszcze wymaga udoskonalenia i poprawy jakości, na co wskazują nie tylko turyści, ale również ankietowani mieszkańcy badanych gmin oraz ich wójtowie i burmistrzowie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 779-789
Keywords: marketing turystyczny; Bieszczady; partnerstwo; wizerunek