Ponadlokalne i ponadregionalne przejawy odpowiedzialności społecznej przedsiębiorstwa - Banasiewicz, Kazimierz (Over-Local and Over-Regional Signs of Corporate Social Responsibility, 2008)
Celem opracowania było przedstawienie dwóch wymiarów społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw. Opierając się na studium przypadku, starano się zweryfikować tezę o dwuwymiarowej odpowiedzialności społecznej przedsiębiorstw. W pierwszym wymiarze, odpowiedzialność ta koncentruje się na problemach lokalnych, przede wszystkim na ochronie środowiska. W drugim wymiarze jest ukierunkowana na problemy globalne, zwłaszcza o charakterze etycznym (kodeks dobrych praktyk). W obu przypadkach istnieje, w takim samym zakresie, społeczna odpowiedzialność związana z zatrudnieniem (wymiar socjalny).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 17-27