Sytuacja osób niepełnosprawnych na rynku pracy - Kubów, Adam (Situation of The Disabled on the Labour Market, 2008)
Jeśli przyjąć, że bogactwo przedsiębiorstwa wyznaczają cztery podstawowe elementy, takie jak: jego reputacja, relacje z otoczeniem, wyczulenie na potrzeby otoczenia oraz efektywne wykorzystanie jego zasobów i podnoszenie wartości, to można przyjąć, że jednym z celów współczesnego przedsiębiorstwa jest jego odpowiedzialność za sytuację na rynku pracy, w szczególności osób niepełnosprawnych. Według danych z ostatniego spisu powszechnego w Polsce z 2002 roku, populacja osób niepełnosprawnych liczyła ok. 5,5 milionów osób, czyli o około 50% więcej niż w 1988 roku. Oznacza to, że niepełnosprawni stanowią ponad 14% populacji kraju. Powstaje pytanie, dlaczego w Polsce tak mało jest zatrudnionych osób niepełnosprawnych, mimo korzystnej pomocy finansowej, z jakiej mogą korzystać pracodawcy. Przyczyna może tkwić m.in. w niedoinformowaniu pracodawców o możliwości takich dofinansowań, w lęku samych pracodawców do zatrudniania osób niepełnosprawnych, w braku aktywność osób niepełnosprawnych w poszukiwaniu pracy. Jest jednak nadzieja, że wzorem krajów rozwiniętych, także i polscy pracodawcy będą w przyszłości w większym stopniu kierować się odpowiedzialnością społeczną, widząc w tej strategii dobry instrument marketingowy, który poprawi reputację i zwiększa konkurencyjność ich firm.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 121-132