Warunki sprawnego współdziałania przedsiębiorstw z organizacjami społecznymi - Stanek, Aleksandra (Conditions of Efficient Co-Operation between Private and Non-Profit Sector, 2008)
Autorka omówiła czynniki współpracy sektora biznesowego z sektorem pozarządowym, istotne dla sprawnej realizacji projektów społecznych. Treść autorka przygotowała na podstawie studium akcji "Świąteczny stół Pajacyka", który jest elementem programu "Pajacyk" fundacji Polska Akcja Humanitarna. Realizowana od 2001 roku akcja, jest przykładem dobrej współpracy organizacji sektora prywatnego i społecznego. Opisany przez autorkę przypadek, wskazuje na formy zaangażowania społecznego, dostępne zarówno dla dużych korporacji, jak i dla małych i średnich przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 155-164