Sponsoring - dowód odpowiedzialności społecznej czy sposób na kreowanie wizerunku - Kapralska, Łucja (Sponsorship - the Way of Creation of Image or Social Responsible Activity?, 2008)
Autorka odpowiadając na pytanie zadane w tytule, stwierdziła, że sponsoring łączy odpowiedzialność społeczną przedsiębiorstwa z kreowaniem jego wizerunku, ponieważ działa na zasadzie wspierania osób i środowisk, które tej pomocy potrzebują, wzmacniając jednocześnie swój własny obraz. Autorka jest zadnia, że nie ma sprzeczności pomiędzy tymi działaniami, bo sponsoring pozwala na osiągnięcie wielu celów społecznych, ważnych zarówno dla otoczenia firmy, jak i dla niej samej, w kontekście przyjętego założenia, że reputacja jest największym zasobem.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 204-212