Społeczne wartości w misjach przedsiębiorstw - analiza porównawcza firm w Polsce i Stanach Zjednoczonych - Skrzypek, Piotr (Social Values in Corporate Mission Statements - Comparison of Polish and United States Companies, 2008)
Autor potraktował misję, jako zapis bezpośrednio związany z realizowaną w przedsiębiorstwie strategią i na tej podstawie dokonał analizy misji firm polskich z wybranych branż: informatycznej, rolno-spożywczej i finansowej, pod kątem następujących wartości: geograficznego umiejscowienia firmy; kluczowych wartości społecznych i filozoficznych; wizerunku publicznego; pracowników i menedżerów firmy. Ponadto, przeanalizował zróżnicowania branż oraz dokonał próby całościowego spojrzenia na badane przedsiębiorstwa funkcjonujące w Polsce. Przedstawił także wyniki analogicznych badań prowadzonych w Stanach Zjednoczonych, w celu porównania misji firm działających w Polsce i USA, w odniesieniu do problemu społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstwa. Na zakończenie autor podał wnioski.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 252-260