Etyczny aspekt roli społeczno-zawodowej współczesnego pracownika a społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstwa - Takuska-Mróz, Wanda (Ethical Aspect of Modern Employee's Role versus Corporate Social Responsibility, 2008)
W warunkach nowej gospodarki, ściśle związanej z procesem tworzenia społeczeństwa informacyjnego, odpowiedzialność społeczna odgrywa coraz większą rolę. Oczekiwania wobec nowoczesnej organizacji obejmują działania skierowane zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, w celu dostosowania do społecznych wartości i oczekiwań, a zwłaszcza norm etycznych, rozumianych przede wszystkim w kategoriach odpowiedzialności, zwłaszcza odpowiedzialności wobec wszystkich pracowników. Główne zagadnienie artykułu dotyczyło zatem etycznego wymiaru roli zawodowej w kontekście społecznej odpowiedzialności. Podjęta została próba odpowiedzi na pytania: kim jest nowoczesny pracownik oraz czy w jego działalności zawodowej jest miejsce na etykę? Odpowiedzi przyniosły badania przeprowadzone wśród absolwentów krakowskich uczelni: Akademii Górniczo-Hutniczej, Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Akademii Ekonomicznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 261-267