Firma Tom's of Maine jako bezprecedensowy przykład przedsiębiorstwa społecznie odpowiedzialnego - Teneta-Skwiercz, Dorota (Tom Maine's Company as an Example of Corporate Socially Responsible Tom Maine's Company as an Example of Corporate Socially Responsible, 2008)
Autorka przedstawiła amerykańską firmą Tom's of Maine, która w umiejętny sposób łączy dążenie do zysku z odpowiedzialnością wobec różnych grup interesariuszy i troską o środowisko naturalne. Podstawowym źródłem informacji o firmie była korespondencja, którą autorka prowadziła z Tomem Chappellem, założycielem firmy, jego autobiograficzna książka "Dusza biznesu" oraz strona internetowa poświęcona firmie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 268-275