Ład korporacyjny a odpowiedzialność przedsiębiorstwa wobec interesariuszy - Wnorowski, Stanisław (Corporate Governance versus Corporate Responsibility towards Stakeholders, 2008)
Autor przedstawił ład korporacyjny, jako sposób zwiększania odpowiedzialności przedsiębiorstwa wobec jego mniejszościowych akcjonariuszy. W tym celu sformułował hipotezę, iż popularyzacja i upowszechnianie "reżimu" corporate governance poprawi sytuację wszystkich zainteresowanych rozwojem przedsiębiorstwa, a nie mających bezpośredniego wpływu na podejmowane decyzje.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 285-294