Co oznacza obywatelstwo przedsiębiorstw? - Zasuwa, Grzegorz (What does Corporate Citizenship Mean?, 2008)
Autor przedstawił poglądy na temat znaczenia pojęcia obywatelstwo przedsiębiorstw (Corporate Citizenship - CC). Za ramy rozważań przyjął typologię opracowaną przez D. Mattena i jego współpracowników. Wspomniany badacz wyróżnił trzy punkty widzenia na temat istoty obywatelskiej przedsiębiorstw. Pierwszy, w którym obywatelstwo przedsiębiorstw traktuje jako wycinek idei społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw (Corporate Responsibility Responsibility CSR); drugi, gdzie CC utożsamia się ze społeczną odpowiedzialnością przedsiębiorstw oraz trzeci, w którym CC traktowane jest jako nowa koncepcja.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 295-303