Zaangażowanie prospołeczne pracowników w odpowiedzialnej firmie - Zbiegień-Maciąg, Lidia; Klimkiewicz, Katarzyna (Social Engagement of Employees in a Responsible Company, 2008)
Treść artykułu, to próba odpowiedzi na pytanie, czy pomimo różnorodności kultur organizacyjnych przedsiębiorstw i ich strategii rozwoju, społeczna odpowiedzialność biznesu (Corporate Social Responsibility - CSR) może być czynnikiem wspierającym i ułatwiającym osiąganie zarówno celów społecznych, jak i celów biznesowych, w szczególności podnoszenie jakości zasobów ludzkich? W tym celu podjęto próbę przedstawienia podstawowych założeń realizacji idei CSR oraz omówiono procesy rozwoju gospodarczego, które doprowadziły do pojawienia się dwóch odmiennych typów zachowań pracowniczych, jako skutek doboru przez przedsiębiorstwo środków realizacji strategii i założeń biznesowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 304-311