Społeczna odpowiedzialność małych i średnich przedsiębiorstw wobec pracowników - Ścibiorska, Izabela (Corporate Social Responsibility of Small and Medium-Sized Businesses in Relation to Employees, 2008)
Celem referatu było przedstawienie postrzegania przez społeczeństwo polskie znaczenia pracy w życiu, stopnia zadowolenia z jej wykonywania, skali wyjazdów zarobkowych za granicę, wartości jakimi kierują się przedsiębiorcy w odniesieniu do zatrudnianych pracowników i jakie to ma znaczenie dla pozyskania oraz utrzymania wartościowych pracowników w małych i średnich przedsiębiorstwach. Do analizy posłużyły badania przeprowadzone przez Centrum Badania Opinii Społecznej oraz badania w ramach projektu "Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstwa wyróżnikiem małych i średnich przedsiębiorstw miasta Zgorzelec" przeprowadzone przez Fundację "Niepełnosprawnym i Oczekującym Pomocy" w Zgorzelcu. W pierwszej części artykułu omówiono miejsce pracy w systemie wartości Polaków, znaczenie i oczekiwanie pracowników wobec wykonywanej pracy oraz wyjazdy zarobkowe Polaków za granicę. W drugiej części została przedstawiona koncepcje etycznego kapitalizmu jako sposobu na rozwiązywanie problemów kadrowych małych i średnich przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 350-360