Determinanty efektywności gospodarowania przedsiębiorstw działu produkcji mebli w latach 1994-2007 - Bober, Piotr (Determinants of Management Efficiency of Furniture Companies in the Years 1994-2007, 2008)
Przedstawiono teoretyczne rozważania na temat istoty i pomiaru efektywności gospodarowania przedsiębiorstw. Omówiono czynniki kształtujące zmiany efektywnego gospodarowania przedsiębiorstw należących do działu produkcji mebli. W wyniku przeprowadzonych badań autor stwierdza, że do głównych determinantów efektywności należy zaliczyć: rodzaj produkowanych mebli, marka, znak towarowy, dostosowanie się do otoczenia, popyt na produkty przedsiębiorstwa. Autor podkreśla, że "przedsiębiorstwa optymalizowały strukturę swojego majątku, dostosowując ją do prognozowanych wielkości produkcji, w odniesieniu do przewidywanego popytu".
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 9, s. 19-26