Analiza wartości firmy jako pozycji bilansowej - Buk, Halina (Analysis of Goodwill as a Balance item, 2008)
Przedstawiono wartość firmy jako jednego z elementów pozycji bilansowej. Omówiono genezę wartości firmy i jej miejsce w bilansie. Scharakteryzowano treść merytoryczną wartości firmy często identyfikowanej jako wartość niematerialna. Opisano interpretację poziomu i zmian wartości firmy jako pozycji bilansowej oraz omówiono ideę wartości godziwej aktywów. Wartość godziwa aktywów netto nabywanej spółki jest złożoną wielkością ekonomiczną determinującą poziom wartości firmy lub ujemnej wartości firmy. Wartość godziwa jest jednocześnie najlepszą ceną jaką mógłby uzyskać sprzedający oraz najbardziej korzystną ceną jaką byłby skłonny zapłacić kupujący.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 9, s. 41-48