Prognozowanie upadłości firm z wykorzystaniem zmiennych makroekonomicznych - Korol, Tomasz (Bankruptcy Prediction with the Use of Macroeconomic Variables, 2008)
Scharakteryzowano jedno z zagadnień analizy ekonomicznej - prognozowanie upadłości firm. Przedstawiono charakterystykę zjawiska upadłości firm w Polsce w latach 1991-2005. Autor przeprowadził badania dotyczące prognozowania upadłości firm z uwzględnieniem czynników makroekonomicznych (np. dynamika PKB, stopa inflacji, kurs walut USD/PLN, średnie roczne stopy procentowe, stopa bezrobocia). Dzięki tym badaniom można określić w jaki sposób i jak silnie poszczególne czynniki wpływają na ilość składanych wniosków upadłościowych i natężenie upadłości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 9, s. 109-115