Kluczowe indykatory osiągnięć w realizacji strategii przedsiębiorstwa - Niemiec, Andrzej (Key Performance Indicators in Corporate Strategy Realization, 2008)
Przedstawiono koncepcję kluczowych indykatorów osiągnięć (KPIs - Key Performace Indicators). Podano definicję KPIs oraz scharakteryzowano proces obrazujący osiągnięcia organizacji w dążeniu do realizacji wyznaczonych celów i zadań poprzez zastosowanie koncepcji KPIs. KPIs jest miernikiem obrazującym strategiczne nośniki wartości przedsiębiorstwa. Wśród zalet koncepcji KPIs należy wymienić: prezentuje osiągnięcia przedsiębiorstwa w czasie rzeczywistym, menedżerowie uzyskują informację zwrotną o tym jak radzą sobie podwładni oraz polepszenie funkcji planowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 9, s. 156-167