Wpływ substancji bioaktywnych zawartych w mikropęcherzykach pochodzących z mezenchymalnych komórek macierzystych na gojenie się ubytków chrząstki szklistej stawowej u owiec. - Buczak Krzysztof (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2023)
W doświadczeniu własnym oceniono wpływ mikropęcherzyków pochodzących z autologicznych BM-MSCs na reakcję ogólną organizmu i gojenie się eksperymentalnie wytworzonego ubytku chrzęstno-kostnego w bloczku kości udowej u owiec.
Keywords: mezenchymalne komórki macierzyste; mikropęcherzyki; inżynieria tkankowa; medycyna regeneracyjna; reparacja ubytku chrzęstno- kostnego; choroba zwyrodnieniowa stawów; osteoartroza