Teoria i praktyka ekonomii regulacji w energetyce. Zastosowania metod taryfikacji w sektorze energetyki gazowej - Węgrzyn, Adam (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Monografia uzupełnia dorobek polskiego piśmiennictwa poświęconego problematyce ekonomii regulacyjnej, a w szczególności zagadnieniu ustalania taryf dla przedsiębiorstw energetycznych z sektora użyteczności publicznej funkcjonujących na rynkach regulowanych. Autor podjął próbę prezentacji ewolucji teorii i praktyki regulacji ekonomicznej, a także dalszych kierunków rozwoju tej dyscypliny. Oprócz najważniejszych kwestii regulacji ekonomicznej omówił istotę regulacji przedsiębiorstw sieciowych z sektora użyteczności publicznej w ramach podejścia tradycyjnego i alternatywnego. Opisał również teoretyczne zasady ustalania cen oraz praktyczne metody regulacji taryf, stosowanych w rozwiniętych jurysdykcjach. Książka stanowi kompendium na temat aktualnego poziomu rozwoju polskiego sektora gazowniczego, kierunków zmian, a także wyzwań regulacyjnych dla tego sektora w świetle dekarbonizacyjnej polityki klimatycznej Unii Europejskiej. Na szczególną uwagę zasługuje opracowanie systematyki najważniejszych podejść (systemów) do regulacji przychodów dla operatorów systemów gazowniczych, a w tym koncepcji wyznaczenia taryf i najważniejszych metod ustalania przychodu regulowanego dla przedsiębiorstwa energetycznego z sektora gazownictwa przesyłowego i dystrybucyjnego. W części empirycznej monografii ujęto analizę najlepszych praktyk w obszarze regulacji i taryfowania działalności dystrybucyjnej gazu ziemnego i energii elektrycznej na wybranych rynkach energetycznych krajów członkowskich Unii Europejskiej, w tym także w Polsce. Analiza składa się z dwóch części – analizy trendów regulacyjnych sektora dystrybucji gazu i energii elektrycznej oraz analizy porównawczej modeli regulacyjnych w wybranych krajach Unii Europejskiej w tym w Polsce. Książka stanowi wkład w rozwój nauki oraz praktyki w zakresie ekonomii regulacyjnej oraz finansów przedsiębiorstwa energetycznego działającego na rynku regulowanym. [z zapowiedzi wydawniczej]
s. 495
Keywords: ekonomia regulacyjna; regulacja cenowa; rynek regulowany; taryfa; sieciowe przedsiębiorstwo energetyczne; przedsiębiorstwo użyteczności publicznej; gazownictwo