Polsko-czeskie relacje w ujęciu społeczno-ekonomicznym - Krawiec, Karolina (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Rzeczpospolita Polska oraz Republika Czeska to dwa sąsiadujące ze sobą kraje, które łączą wspólna historia, tradycja, kultura oraz wartości. Bliskie położenie geograficzne przyczyniło się do wczesnego nawiązania stosunków politycznych oraz gospodarczych, trwających już od stuleci. Zacieśnienie relacji można zaobserwować po II wojnie światowej. Wtedy oba kraje próbowały sprostać trudom odbudowy zniszczeń po zakończonym konflikcie oraz wprowadzić standardy obowiązujące w państwach Europy Zachodniej. W 1991 roku z inicjatywy trzech państw: Polski, Węgier oraz Czechosłowacji powstała tak zwana Grupa Wyszehradzka. Zrzeszenie to działa do dziś i ma na celu wzmacnianie stabilności w Europie Środkowej. Polska i Czechy są dla siebie ważnymi partnerami handlowymi, gdyż dane statystyczne dotyczące eksportu, importu oraz bilansu handlowego obu państw wskazują na dobrą współpracę obu gospodarek. Celem opracowania jest przedstawienie relacji między Polską a Czechami w ujęciu makroekonomicznym na przestrzeni lat, jak również ukazanie wielu inicjatyw podejmowanych w ramach współpracy kulturowej, naukowej, obrony terytorialnej czy zabezpieczenia społecznego.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 85-103
Keywords: Polska; Czechy; makroekonomia; import; eksport; Poland; Czech Republic; macroeconomics; export