Warunki życia na polsko-czeskim pograniczu. Przykład Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa - Dědková, Jaroslava; Gryszel, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Celem opracowania jest porównanie warunków życia na polsko-czeskim pograniczu na przykładzie Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa. Opisano w nim sześć grup czynników mających wpływ na warunki życia, tj. dostępność mieszkań i usług służby zdrowia, rynek pracy i strukturę podmiotów gospodarki narodowej, poziom wynagrodzeń i poziom cen towarów i usług. Na podstawie przeprowadzonych rozważań i analizy danych statystycznych nie można jednoznacznie stwierdzić, po której stronie granicy mieszkańcy mają lepsze warunki życia. Zarówno w polskiej, jak i w czeskiej części Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa nie różnią się one od siebie diametralnie. Mankamenty w jednej dziedzinie życia rekompensowane są w innej dziedzinie.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 107-118
Keywords: warunki życia; poziom cen; poziom wynagrodzeń; polsk-czeskie pogranicze; living conditions; price level; wage level; Polish-Czech borderland