Riziko chudoby a sociálního vyloučení v Česku a Polsku: nejzranitelnější skupiny populace v retrospektivě let 2010 až 2020 - Kovářová, Eva; Čermáková, Ivana (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Snížení výskytu chudoby a sociální vyloučení paří k dlouhodobým prioritním cílům jak Evropské unie, tak také jejich jednotlivých členských států. Chudobu a sociální vyloučení lze považovat za sociálně-ekonomické jevy, které výrazně ovlivňují kvalitu života populace a narušují sociální soudržnost. Z tohoto důvodu formulovala v roce 2010 Evropská komise svůj závazek, a to snížit počet osob žijících v riziku chudoby o 20 milionů do roku 2020 ve srovnání s rokem 2008. Tento evropský cíl byl podpořen národními cíli členských zemí. Své cíle formulovaly také Česko a Polsko, a představily je v rámci svých národních programů reforem v roce 2011. Obě země své závazky splnily v průběhu let 2010 až 2020. Při respektování evropské metodiky pro monitorování chudoby a sociálního vyloučení došlo k výraznému snížení výskytu rizika chudoby a sociálního vyloučení. Avšak podrobnější analýza ukázala, že pokrok nebyl jednotný v rámci definovaných skupinách populace. Populace ve věku do 24 let, populace seniorů, populace s nižším vzděláním či domácnosti rodičů samoživitelů zůstaly v relativně vyšším riziku chudoby nebo sociálního vyloučení, nebo se dokonce výskyt chudoby a sociálního v těchto segmentech populace mezi prvním a posledním rokem sledovaného období zvýšil.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 119-143
Keywords: AROPE; Česko; Polsko; Evropská unie; chudoba; sociální vyloučení; strategie Evropa 2020; Czechia; Poland; European Union; poverty; social exlusion; stategy Europe 2020