Srovnání cirkulární ekonomiky: zkoumání pokroku a výzev Polska a České republiky - Kostikov, Eva; Szramowski, Dawid (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Hlavním cílem článku je zjistit, zdali a do jaké míry podniky implementují principy cirkulární ekonomiky v České republice a Polsku. Cílem článku je komplexní srovnaní cirkulární ekonomiky v Polsku a České republice a poskytnout hloubkové pochopení současného stavu a vývoje oběhového hospodářství v těchto dvou zemích. Článek používá kombinaci analýzy dat a odborných názorů k porovnání platných vládních politik, a iniciativ. Zároveň je použita metodika komplexního porovnání a strukturovaný dotazník. Česká republika a Polsko dosáhli pokroku v podpoře udržitelného nakládání s odpady a snižování závislosti na omezených zdrojích. Česká republika má však vyspělejší oběhové hospodářství, kde se vyšší míra recyklace dá přičíst dobře rozvinuté infrastruktuře a silnějšímu legislativnímu rámci, zatímco Polsko v posledních letech vynaložilo úsilí na zlepšení svého hospodářství.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 144-173
Keywords: cirkulární ekonomika; komplexní porovnání; Polsko a České republiky; strukturovaný dotazník; výzvy; recyklace; odpady; circular economy; comprehensive comparison; Poland and Czech Republic; structured questionnaire; challenges; recycling; waste management