Instytucjonalizacja procesu tworzenia wizerunku obszaru recepcji turystycznej - Nawrocka, Elżbieta (Institutionalization of the process of tourism destination image creation, 2011)
Celem artykułu jest przedstawienie koncepcji instytucjonalizacji procesu kreowania wizerunku ORT. Zastosowano tu analizę koncepcji instytucjonalizacji w oparciu o podejście instytucjonalne obejmujące założenia instytucjonalizmu i nowej ekonomii instytucjonalnej, a także syntezę w postaci próby jej implementacji do procesu tworzenia wizerunku obszaru recepcji turystycznej. W artykule przedstawiono cele instytucjonalizacji, a także zasady tworzenia wizerunku ORT wynikające z charakteru działań wizerunkowych i podejścia strategicznego do tworzenia wizerunku obszaru turystycznego. W celu obiektywizacji koncepcji zaprezentowano zalety i wady instytucjonalizacji tego procesu. W zakończeniu sformułowano warunki instytucjonalizacji procesu tworzenia wizerunku ORT.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 835-844
Keywords: instytucja; instytucjonalizacja; proces tworzenia wizerunku ORT