Atrakcyjność miasta jako obszaru recepcji turystycznej w opinii mieszkańców – przykład Poznania - Niezgoda, Agnieszka (The attractiveness of the city as a tourist destinations in residents’ opinion – the example of Poznań, 2011)
Pozytywne nastawienie mieszkańców ma znaczenie przy kształtowaniu produktu turystycznego i jego jakości. Ich postawy i oczekiwania co do rozwoju turystyki powinny być przedmiotem badań zewnętrznych, ale przede wszystkim prowadzonych wewnątrz jednostki terytorialnej. W artykule przedstawione zostały wyniki badań empirycznych przeprowadzonych wśród reprezentatywnej próby 400 mieszkańców Poznania. Celem badania było poznanie opinii mieszkańców dotyczącej: – atrakcyjności turystycznej Poznania, również w porównaniu z innymi miastami w Polsce, – oceny przygotowania miasta do przyjmowania turystów pod względem infrastruktury turystycznej. Wyniki badań pozwalają stwierdzić, że mieszkańcy oceniają Poznań jako miasto atrakcyjne dla turystów, jednak zauważają braki w przygotowaniu infrastruktury turystycznej. Szczególnie nisko oceniana jest infrastruktura komunikacyjna miasta.Pozytywne nastawienie mieszkańców ma znaczenie przy kształtowaniu produktu turystycznego i jego jakości. Ich postawy i oczekiwania co do rozwoju turystyki powinny być przedmiotem badań zewnętrznych, ale przede wszystkim prowadzonych wewnątrz jednostki terytorialnej. W artykule przedstawione zostały wyniki badań empirycznych przeprowadzonych wśród reprezentatywnej próby 400 mieszkańców Poznania. Celem badania było poznanie opinii mieszkańców dotyczącej: – atrakcyjności turystycznej Poznania, również w porównaniu z innymi miastami w Polsce, – oceny przygotowania miasta do przyjmowania turystów pod względem infrastruktury turystycznej. Wyniki badań pozwalają stwierdzić, że mieszkańcy oceniają Poznań jako miasto atrakcyjne dla turystów, jednak zauważają braki w przygotowaniu infrastruktury turystycznej. Szczególnie nisko oceniana jest infrastruktura komunikacyjna miasta.Pozytywne nastawienie mieszkańców ma znaczenie przy kształtowaniu produktu turystycznego i jego jakości. Ich postawy i oczekiwania co do rozwoju turystyki powinny być przedmiotem badań zewnętrznych, ale przede wszystkim prowadzonych wewnątrz jednostki terytorialnej. W artykule przedstawione zostały wyniki badań empirycznych przeprowadzonych wśród reprezentatywnej próby 400 mieszkańców Poznania. Celem badania było poznanie opinii mieszkańców dotyczącej: – atrakcyjności turystycznej Poznania, również w porównaniu z innymi miastami w Polsce, – oceny przygotowania miasta do przyjmowania turystów pod względem infrastruktury turystycznej. Wyniki badań pozwalają stwierdzić, że mieszkańcy oceniają Poznań jako miasto atrakcyjne dla turystów, jednak zauważają braki w przygotowaniu infrastruktury turystycznej. Szczególnie nisko oceniana jest infrastruktura komunikacyjna miasta.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 845-856
Keywords: produkt turystyczny; miasto; atrakcyjność turystyczna