Postrzeganie przez Polaków oraz Czechów sporu o KWB Turów w kontekście uwarunkowań dalszej integracji mieszkańców Euroregionu Nysa - Wróblewski, Łukasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Rozdział ma charakter badawczy. W pierwszej jego części przywołano pojęcie sporu międzynarodowego oraz krótko omówiono genezę i przebieg polsko-czeskiego sporu o Kopalnię Węgla Brunatnego w Turowie (KWB Turów). W drugiej części postawiono hipotezę badawczą, omówiono metodykę, wyniki oraz sformułowano wnioski z badań prowadzonych przez polsko-czeski zespół badaczy w 2022 roku. Zaprezentowane wyniki badań dowodzą, że blisko dwuletni polsko-czeski spór międzyrządowy o KWB Turów w negatywnym stopniu wpłynął na aktywność transgraniczną mieszkańców pogranicza polsko-czeskiego. Wpływ ten jednak był słaby oraz krótkotrwały i w ostatecznym rozrachunku nie przełożył się istotnie na integrację mieszkańców – pogorszenie stosunków między mieszkańcami polskiej i czeskiej strony Euroregionu Nysa.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 225-243
Keywords: KWB Turów; spór międzynarodowy; integracja; pogranicze polsko-czeskie; Euroregion Nysa; international dispute; integration; Polish-Czech borderland