Kierunki badań naukowców z Polski i Czech w obszarze rachunkowości i podatków na podstawie publikacji z bazy SCOPUS - Luty, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Rachunkowość jest językiem komunikacji spółki z otoczeniem. Jak każdy język, rachunkowość ewoluuje, dzięki temu komunikaty stają się zrozumiałe i użyteczne dla odbiorców informacji. W rozdziale podjęto próbę określenia obszarów badawczych podejmowanych przez naukowców z Polski i Czech w zakresie rachunkowości i podatków. Do analizy wykorzystano manuskrypty ujęte w bazie SCOPUS, mające wysokie walory naukowe na podstawie liczby cytowań. W wyniku przeprowadzonego badania zauważono, że istnieją wspólne zainteresowania naukowców polskich i czeskich w ramach raportowania finansowego i niefinansowego (dostosowywanie się do międzynarodowych standardów sprawozdawczości finansowej, rachunkowość środowiskowa czy zarządzanie wynikami), a także opodatkowania (unikanie opodatkowania, rozwój systemów podatkowych). Na podstawie wyników badania zauważyć można jednak małą liczbę współautorskich publikacji z Polski i Czech w renomowanych czasopismach, co stanowi wyzwanie na dalsze lata współpracy naukowej Polaków i Czechów.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 247-261
Keywords: rachunkowość; podatki; VOSviewer; zarządzanie wynikami; unikanie opodatkowania; accounting; taxation; tax avoidance