Percepcja współczesnego pieniądza i kryptowalut w świetle badań ankietowych na przykładzie młodych użytkowników pieniądza z Czech i Polski - Maciejasz, Marta; Poskart, Robert (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
W rozdziale przedstawiono wyniki badań empirycznych dotyczących percepcji kryptowalut wśród młodych uczestników rynku finansowego. Badania zostały przeprowadzone w 2022 roku równocześnie w dwóch sąsiadujących ze sobą krajach: w Polsce i w Czechach, po okresie pandemii COVID-19 i lockdownu gospodarek. Celem tych badań było zidentyfikowanie podobieństw i różnic w sposobie postrzegania walut krajowych, światowych walut rezerwowych oraz kryptowalut, a także różnic w poziomie zaufania do dotychczasowego systemu finansowego na świecie. Wyniki badań pokazały, że istnieją pewne różnice w percepcji, wynikające z wielu czynników, m.in. poziomu rozwoju gospodarki, innowacyjności rynków finansowych, historycznych uwarunkowań i będącej ich pochodną tzw. świadomości (mentalności) zbiorowej, kształtującej zachowania finansowe uczestników gospodarki. Uzyskane wyniki badań mogą stanowić punkt wyjścia do dalszych, pogłębionych analiz badanego zjawiska na poziomie międzynarodowym, nie tylko w sferze ekonomii i finansów, ale również finansów behawioralnych, socjologii i psychologii.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 288-302
Keywords: pieniądz; pieniądz fiducjarny; kryptowaluty; rynek finansowy; money; fiduciary money; cryptocurrency; financial market