Wykorzystanie postaci Fryderyka Chopina w działaniach promocyjnych Polski - Olszewski-Strzyżowski, Jacek (Use of Fryderyk Chopin’s figure in promotional activities of Poland, 2011)
W artykule przedstawiono analizę działań podejmowanych na różnych szczeblach (m.in. przez Ministerstwo Sportu i Turystyki, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Polską Organizację Turystyczną, Polskie Ośrodki Informacji Turystycznej oraz Regionalne Organizacje Turystyczne i Regiony) w kraju i za granicą, wykorzystujące postać wielkiego Polaka – Fryderyka Chopina. Oferty z nim związane rozpatrywane mogą być w zakresie produktu turystycznego „miasto i kultura”. Zadaniem ww. instytucji i stowarzyszeń jest promocja Polski, zwłaszcza za granicą. Niestety dotychczasowe ich działania promocyjne z wykorzystaniem osoby Chopina nie były wystarczające, a dopiero te podejmowane w roku 2010, „Roku Fryderyka Chopina”, przynoszą spodziewane efekty.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 869-882
Keywords: turystyka; promocja; potencjał produkcyjny; Fryderych Chopin