Znaczenie uwarunkowań krajoznawczo-przyrodniczych dla funkcjonowania gospodarstw agroturystycznych - Poczta, Joanna (Significance of touring-natural conditioning for agrifarms functioning, 2011)
Terenami o wysokiej atrakcyjności krajoznawczo-przyrodniczej są często obszary wiejskie. W dobie wielofunkcyjnego rozwoju wsi, którego jedną z form realizacji jest turystyka, znaczenia nabiera określenie przydatności terenów wiejskich dla funkcjonowania gospodarstw agroturystycznych. Ich oferta zwykle zawiera pobyt w gospodarstwie (zakwaterowanie) połączony z wyżywieniem. Największym jej atutem oferowanym turystom jest bezpośredni kontakt ze środowiskiem wiejskim poprzez zamieszkanie w gospodarstwie, udział w życiu gospodarza i jego rodziny oraz korzystanie z istniejących walorów krajoznawczo- -przyrodniczych wsi i regionu. W artykule zaprezentowano wyniki badań nad wpływem uwarunkowań krajoznawczo-przyrodniczych na zainteresowanie turystów ofertą gospodarstwa agroturystycznego i możliwościami jego rozwoju w zakresie świadczenia usług turystyczno- -rekreacyjnych na terenie powiatu międzychodzkiego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 883-893
Keywords: gospodarstwo agroturystyczne; uwarunkowania krajoznawczo-przyrodnicze; zrównoważony rozwój agroturystyki