Przekształcenia funkcji turystycznej w wybranych miastach powiatu jeleniogórskiego - Przybyła, Katarzyna (Transformations of tourist function in the selected towns of Jelenia Gora region, 2011)
Powiat jeleniogórski ulokowany jest w atrakcyjnej turystycznie, południowo- -zachodniej części województwa dolnośląskiego. W jego granicach zlokalizowane są cztery gminy miejskie, które można zaliczyć do grona miejscowości małych, są to: Karpacz, Kowary, Piechowice i Szklarska Poręba. W artykule dokonana została analiza przekształceń w strukturach funkcjonalnych tych miast, ze szczególnym uwzględnieniem zmian zachodzących w zakresie pełnionych przez nie funkcji turystycznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 894-902
Keywords: miasta; funkcje turystyczne; metody oceny funkcji jednostek osadniczych