Modelowanie mechanicznych uszkodzeń jabłek metodą elementów skończonych w oparciu o mikromechaniczne właściwości tkanek - Słupska Monika (Modeling of mechanical damage to apples using the finite element method based on the micromechanical properties of tissues, 2023)
W pracy przedstawiono nową procedurę wykonania modeli dyskretnych 3D jabłek na poziomie tkankowym, z uwzględnieniem poszczególnych etapów dojrzewania owoców, przy pomocy metody elementów skończonych (MES). Przedmiotem badań była nowa, polska odmiana jabłek Chopin.
Keywords: MES; naprężenia niszczące; mikrotomografia komputerowa; owoc; jabłko