Targi turystyczne jako nośnik korzyści dla klienta-turysty (na przykładzie opinii zwiedzających Krakowski Salon Turystyczny) - Seweryn, Renata (The tourist fair as a carrier of the benefits for customer- -tourist (on the example of opinions of visitors the Krakow Tourism Salon), 2011)
Na konkurencyjnym rynku konsument-turysta, zastanawiając się nad wyborem produktu, bierze pod uwagę zarówno korzyści, jakie uzyska z wyjazdu, i cenę, jaką musi za niego zapłacić, jak i inne wartości związane z zakupem oferty. Jedną z tych cząstkowych wartości może być wizyta na targach turystycznych. Celem artykułu jest eksploracyjne zweryfikowanie hipotezy, że uczestnictwo w wydarzeniach targowych dostarcza zwiedzającym licznych korzyści. Omówiono istotę wartości dla klienta w turystyce. Zidentyfikowano uzyskiwane przez nabywcę produktu turystycznego korzyści i ponoszone przez niego koszty w etapie przygotowania do podróży. Scharakteryzowano znaczenie uczestnictwa w targach dla turystów. Część empiryczną opracowania stanowiły wyniki badań zwiedzających Krakowski Salon Turystyczny w 2010 r.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 937-948
Keywords: korzyści i koszty w etapie przygotowania podróży; wartość dla klienta-turysty; targi turystyczne; Krakowski Salon Turystyczny