Turystyka w gminach uzdrowiskowych Województwa podkarpackiego - Skała, Magdalena; Szpara, Krzysztof; Wątroba, Łukasz (Tourism in health resort communes in Podkarpackie Voivodeship, 2011)
Celem artykułu jest analiza porównawcza stopnia rozwoju funkcji turystycznej i uzdrowiskowej w gminach uzdrowiskowych województwa podkarpackiego, a także zaprezentowanie najważniejszych czynników rozwoju turystyki na tym obszarze. Przedstawiono w nim działania dotyczące promocji i rozwoju w tych gminach i informacje o Innowacyjnym Klastrze Zdrowia i Turystyki „Uzdrowiska – Perły Polski Wschodniej”. Analizowane gminy charakteryzują się znacznym potencjałem turystycznym. Produkty związane z lecznictwem uzdrowiskowym należą do najważniejszych kompleksowych produktów regionu. Funkcja turystyczna najlepiej rozwinięta jest w gminie Solina w Bieszczadach, położonej w najważniejszym obszarze koncentracji ruchu turystycznego w całym województwie podkarpackim. Na drugim miejscu plasuje się Iwonicz-Zdrój, co wynika z bogatych tradycji uzdrowiskowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 967-977
Keywords: funkcja turystyczna; gminy uzdrowiskowe; klaster; województwo podkarpackie