Uwarunkowania rozwoju turystyki a rozwój gospodarczy obszarów wiejskich Dolnego Śląska - Stacherzak, Agnieszka; Hełdak, Maria (Relations between conditions of tourism development and economic development of rural areas in Lower Silesia, 2011)
W pracy przeanalizowano wybrane uwarunkowania rozwoju turystyki na Dolnym Śląsku. Badaniami objęto obszar województwa dolnośląskiego z wyłączeniem miast wydzielonych, przyjmując gminę jako podstawową jednostkę badawczą (łącznie 133 jednostki terytorialne). Praca miała na celu ukazanie przestrzennego zróżnicowania przydatności terenu województwa dla rozwoju turystyki, a także wskazanie, na ile atrakcyjność przyrodnicza i kulturowa gminy przekłada się na rozwój gospodarczy oraz wpływy do budżetu gminy. Na podstawie przyjętych kryteriów w obrębie badanego zagadnienia wydzielono jednorodne rejony (gminy) w zależności od stopnia przydatności dla rozwoju turystyki oraz kondycji finansowej i rozwoju przedsiębiorczości lokalnej. Zjawiska zobrazowano na kartogramach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 978-987
Keywords: atrakcyjność turystyczna przestrzeni; rozwój gospodarczy; obszary wiejskie