Rozwój turystyki w planowaniu przestrzennym Gmin i województwa dolnośląskiego - Stanek, Leszek (Tourism expansion in spatial planning of Lower Silesian municipalities and voivodeship, 2011)
Plan zagospodarowania przestrzennego województwa dolnośląskiego często nie odzwierciedla wyrażonych w miejscowych planach zagospodarowania przestrzennego przyjętych strategii rozwoju. W praktyce uwidaczniają się negatywne cechy obecnego systemu planowania. Faktyczna zabudowa i zagospodarowanie terenów miast oraz wsi niekiedy znacznie odbiega od założeń planu zagospodarowania przestrzennego województwa. Procesy dezurbanizacji, zwłaszcza w otoczeniu dużych miast, nie tylko niszczą nieodtwarzalne dobra przyrody. Czasami prowadzą do niepotrzebnej likwidacji obiektów i kompleksów chronionych, w tym zabytkowych. Niewłaściwie zbilansowana, rabunkowa polityka przestrzenna niejednokrotnie niekorzystnie zmienia cechy krajobrazowe miejscowości, wpływając na jej walory turystyczne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 988-997
Keywords: turystyka; gmina; województwo; planowanie przestrzenne