Modulation of Autophagy, Endoplasmic Reticulum Stress and Liver Protein Tyrosine Phosphatase (PTP1B) for the Improvement of Insulin Sensitivity in Equine Metabolic Syndrome (EMS) Affected Horses - Weiss Christine (Inhibicja fosfatazy tyrozynowej jako strategia uwrażliwienia na insulinę poprzez aktywację autofagii chaperonowej oraz wyciszenie stresu komórkowego wątroby koni z syndromem metabolicznym (EMS), 2023)
W niniejszej pracy przeanalizowano zmiany molekularne zachodzące podczas progresji EMS w trzech kluczowych tkankach zaangażowanych w metabolizm organizmu, a mianowicie: tkance tłuszczowej, wątrobowej oraz w mięśniach.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: EMS; ASCs; Insulin Resistance; PTP1B; resveratrol; 5-Azacitidine; MSI-1436