Między świątynią a lunaparkiem - muzeum na drodze doskonalenia jakości - Batko, Roman (Between a Sanctuary and an Amusement Park- the Contemporary on the Way to Quality Improvement, 2011)
Czym ma być współczesne muzeum? Czy ma ono pozostać pilnie strzeżonym magazynem czy parkiem rozrywki, lunaparkiem? Jak urzeczywistnić postulowany złoty środek? Poprzez nowoczesne, odważne zarządzanie, które, pamiętając o ustawowo zapisanych zadaniach muzeów, nie boi się wyznań współczesności. W artykule pragnę przedstawić pozytywny przykład takiego działania w Muzeum Narodowym w Kielcach, które rozpoczęło przemianę w 2009r., najpierw wprowadzając system zarządzania jakością według normy ISO 9001, równocześnie wdrażając narzędzia do komunikacji typu CRM, zarządzać procesami za pomocą nowoczesnego oprogramowania „ADONIS”, by zakończyć pewien etap zmian uzyskaniem w 2010 r. Polskiej Nagrody Jakości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 13-22
Keywords: zarządzanie muzeum; zarządzanie zmianą; zarządzanie jakością