Pomiar i ocena jakości usług z zastosowaniem liczb rozmytych – aspekty metodologiczne i przykłady zastosowań - Jefmański, Bartłomiej (An application of fuzzy numbers in service quality measurement and assessment – methodological aspects and application examples, 2011)
W artykule scharakteryzowano nowe podejście w pomiarze jakości usług polegające na zastosowaniu elementów teorii zbiorów rozmytych. Wskazano najczęściej stosowane w badaniach jakości usług liczby rozmyte wraz z ich prezentacją graficzną oraz funkcjami przynależności. Dokonano krótkiego przeglądu wybranych badań światowych z zakresu jakości usług, w których zastosowano liczby rozmyte, oraz scharakteryzowano zastosowane w nich podstawowe operacje arytmetyczne na liczbach rozmytych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 288-300
Keywords: pomiar; jakość usług; liczby rozmyte