Uczestnictwo i informowanie jako formy oddziaływania administracji publicznej na zadowolenie klientów - Kocot-Barabasz, Olga (Participation and information as a methods of impact of public administration authorities on customer satisfaction, 2011)
W artykule przedstawiono metody i narzędzia, jakie mogą być wykorzystywane w sektorze publicznym dla zwiększenia zadowolenia klientów. Opisano rodzaje klientów administracji publicznej i instrumenty informacyjne pomocne w komunikacji władz ze społeczeństwem. W artykule podkreślono rolę sprzężenia zwrotnego w procesie komunikacji. Omówiono także wybrane aspekty partycypacji pracowników i informacji jako istotnego elementu zarządzania i rozwoju organizacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 344-357
Keywords: komunikacja z klientem; zadowolenie klienta; administracja publiczna