E-administracja publiczna orientacją na klienta (obywatela) na przykładzie projektu SEKAP - Papaj, Tomasz; Czyż-Gwiazda, Ewa (E-administration as the customer (citizen) orientation – case of SEKAP project, 2011)
W artykule została podjęta problematyka e-administracji jako możliwości realizacji orientacji na obywatela i klienta w Polsce. Jest ona wynikiem zachodzących zmian w administracji publicznej i wpisuje się w koncepcję Public Governance. W publikacji zaprezentowano wyniki badań przeprowadzonych w urzędach terytorialnej administracji publicznej w ramach projektu SEKAP w województwie śląskim. Wskazano w nich obecne i potencjalne korzyści z punktu widzenia obywateli i klientów. Wyniki badań wskazują, że realizacja i doskonalenie projektu SEKAP jest realizacją orientacji na klienta (obywatela).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 457-474
Keywords: e-administracja; klient (obywatel); Public Governance