Klienci usług seciowych w energetyce - Ropuszyńska-Surma, Edyta; Ropuszyńska-Hanuza, Urszula (Customers of the energy network services, 2011)
W artykule omówiono warunki funkcjonowania spółek zajmujących się dystrybucją energii elektrycznej w kontekście zapewnienia jakości dostaw energii elektrycznej i ciepła. Wskazano efekty dostarczania energii elektrycznej i ciepła w warunkach lokalnego monopolu naturalnego. Opisano przesłanki i kierunki zmian w kierunku poprawy konkurencyjności, dbałości o klienta w warunkach monopolu, ale przede wszystkim zapewnienia jakości, a szczególnie tzw. jakości handlowej. Krótko scharakteryzowano standardy jakości w myśl obowiązujących regulacji prawnych oraz oczekiwania klientów. Zauważono, że w Polsce brakuje systematycznie prowadzonych badań dotyczących oczekiwań odbiorców końcowych. Pokazano również obszary dotyczące jakości obsługi klientów w obowiązujących systemach ISO 9001 w wybranej spółce ciepłowniczej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 514-531
Keywords: monopol naturalny; serwis konsumencki; operator systemu dystrybucyjnego; klient końcowy; program zgodności