Wybór klientów metodą AHP (Analytic Hierarchy Process) na przykładzie przedsiębiorstwa z branży spożywczej - Skowron, Paweł (Selection of customers with the use of AHP method on the example of a company from the food sector, 2011)
W artykule zaprezentowano metodę decyzyjną służącą podejmowaniu współpracy z klientem, a ściślej dotyczącą wyboru klienta lub grupy klientów z punktu widzenia określonych kryteriów.Wybór klienta powinien zatem być dokonywany świadomie przez osoby zajmujące się utrzymywaniem relacji z klientami na podstawie obiektywnych kryteriów. Taka ocena przyczynia się więc do lepszego poznania wymagań klienta i dostosowania się do nich, weryfikacji historii współpracy i benchmarkingu z podobnym nabywcą, a przez to minimalizowania ryzyka współpracy z klientem. Przedstawiony w opracowaniu sposób wyboru najbardziej cennego klienta, na bazie metody AHP (Analytic Hierarchy Process), stanowi propozycję wielokryterialnej oceny podjęcia współpracy z najbardziej pożądanym klientem.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 532-549
Keywords: klient; relacje z klientem; AHP (Analytic Hierarchy Process)