Uwarunkowania jakości klienta w realiach nowej ekonomii - Skrzypek, Elżbieta (Conditioning client’s quality in the realities of new economy, 2011)
W artykule wskazano na istotę i znaczenie nowej ekonomii we współczesnej gospodarce. Podkreślono rosnące znaczenie zasobów niematerialnych, w tym wiedzy i kapitału intelektualnego. Wskazano na podstawy nowoczesnej gospodarki. Położono nacisk na funkcję wiedzy klienta oraz wiedzy o kliencie w kształtowaniu jakości oferty rynkowej. Odniesiono się do lojalności klienta i wskazano czynniki wpływające na lojalność klienta. Przedstawiono czynniki oddziałujące na wartość klienta oraz satysfakcję klienta nowej ery. Pokazano także rolę relacji z klientem w kształtowaniu wartości kapitału intelektualnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 550-562
Keywords: klient; satysfakcja klienta; nowa ekonomia