Metody neuronauki poznawczej w badaniu doświadczenia użytkowników - Borowska, Anna; Mateja, Adrianna (Cognitive Neuroscience Methods in the Study of User Experience, 2023)
Doświadczenie użytkownika obejmuje wszystkie aspekty interakcji klienta z produktami i wpływa na sukces rynkowy. W literaturze wyróżnia się wiele metod badania tego zagadnienia, jednak nie uwzględniają one zazwyczaj emocji, jakich ludzie doświadczają podczas korzystania z produktu. Wobec tego na popularności zyskują metody neuronauki poznawczej. Zbieranie danych neurofizjologicznych jest jednak trudne, podatne na błędy i długotrwałe. Celem artykułu jest analiza najlepszych praktyk badawczych wykorzystujących techniki neuronauki poznawczej oraz opracowanie uogólnionej procedury wspomagającej proces projektowania i przeprowadzania badań w zakresie doświadczeń użytkownika. Cel zrealizowano na podstawie przeglądu literatury z lat 2017-2022 dotyczącej badań doświadczenia użytkownika z wykorzystaniem metod neuronauki poznawczej.
Borawska, A. i Mateja, A. (2023). Metody neuronauki poznawczej w badaniu doświadczenia użytkowników. W: H. Dudycz, M. Hernes, M. Pondel, A. Rot (red.), Informatyka w zarządzaniu(s. 13-33). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: metody neuronauki poznawczej; badanie doświadczenia użytkowników; projektowanie i przeprowadzanie eksperymentów; cognitive neuroscience methods; user experience research; designing and conducting experiments