Rola i ocena wykorzystania usług chmurowych w wirtualizacji procesów kształcenia uczelni wyższych - Brzezina, Mirosława; Sobińska, Małgorzata (The Role and Assessment of the Use of Cloud Services in the Virtualization of Educational Processes in Universities, 2023)
Niniejszy artykuł dotyka problematyki wirtualizacji procesów kształcenia na uczelniach wyższych, która zyskała w ostatnich latach na znaczeniu głównie w związku z wybuchem pandemii COVID-19 i zmian, jakie pociągnęły za sobą związane z nią lockdowny. W artykule, poza próbą oceny wpływu pandemii na wzrost zapotrzebowania na usługi chmurowe, wskazane zostały zauważalne efekty – w tym wady, korzyści oraz ryzyko – wykorzystywania nowoczesnych usług IT w edukacji i wirtualizacji procesów kształcenia. Artykuł powstał na podstawie badań literaturowych, obserwacji i doświadczeń własnych, wywiadów oraz badania ankietowego przeprowadzonego wśród studentów uczelni wyższych w Polsce. Badanie to pokazało, że wdrożenie usług chmurowych na uczelniach jest pozytywnie odbierane przez studentów. Dominująca była opinia na temat poprawy jakości nauczania zdalnego na przestrzeni dwóch lat trwania pandemii. Świadczy to o poprawie funkcjonalności oferowanych przez aplikacje chmurowe, ale też o dostosowaniu się zarówno pracowników, jak i studentów do nowego trybu pracy. Publikacja może stanowić punkt wyjścia do kolejnych, rozszerzonych analiz i rozważań nad zasadnością i optymalnym stopniem wirtualizacji działalności/procesów realizowanych w uczelniach wyższych.
Brzezina, M. i Sobińska, M. (2023). Rola i ocena wykorzystania usług chmurowych w wirtualizacji procesów kształcenia uczelni wyższych. W: H. Dudycz, M. Hernes, M. Pondel, A. Rot (red.), Informatyka w zarządzaniu (s. 34-51). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: cloud computing; wirtualizacja; szkolnictwo wyższe; procesy edukacyjne; virtualization; higher education; education processes