Behawioralne aspekty zarządzania niepewnością projektów e-Zdrowie - Frączkowski, Kazimierz (Behavioural Aspects of Managing the Uncertainty of e-Health Projects, 2023)
Rosnąca złożoność, wielkość, liczba interesariuszy oraz miliony użytkowników projektów e-Zdrowie powoduje, że planowane rezultaty projektów oddziałują na otoczenie społeczne i zarządzanie tymi projektami. Celem artykułu jest wykazanie wpływu nowych behawioralnych aspektów oddziaływania interesariuszy projektów na predykcję przebiegu oraz planowane rezultaty społeczne i finansowe projektów e-Zdrowie. W badaniach wykorzystano metody obserwacji, badania dokumentów projektowych oraz techniki ankietowe. W latach 2011-2015 oraz 2016-2021 prowadzono badania ankietowe, które dotyczyły projektów IT w Polsce oraz projektów e-Zdrowie. Analiza obserwacyjna i badanie dokumentów dotyczyły projektu „Elektroniczna Platforma Gromadzenia, Analizy i Udostępniania zasobów cyfrowych o Zdarzeniach Medycznych” (P1), pod kątem czynników decydujących o jego sukcesie i niepowodzeniu. Produkty P1, takie jak e-zwolnienia, a głównie e-recepta, zostały opracowane przed rokiem 2015, czyli przed pandemią COVID-19, jednak wdrożenie odbywało się w warunkach złożonego oddziaływania interesariuszy, napotykając na duże opory, w tym problemy legislacyjne. Miesiąc, w którym wybuchła pandemia COVID-19 w Polsce, był okresem przełomowym, sprawdzianem siły emocji w zachowaniu lekarzy, pacjentów, farmaceutów, managerów e-recept, e-konsultacji i innych technologii e-Zdrowie wprowadzających zmiany w modelu funkcjonowania ochrony zdrowia. Wykazano, że przyczyna powyższej sytuacji leżała po stronie „miękkich” elementów zarządzania ryzykiem, niewłaściwej identyfikacji i zarządzania niepewnością.
Frączkowski, K. (2023). Behawioralne aspekty zarządzania niepewnością projektów e-Zdrowie. W: H. Dudycz, M. Hernes, M. Pondel, A. Rot (red.), Informatyka w zarządzaniu (s. 66-90). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: podejmowanie decyzji; zarządzanie zasobami ludzkimi; zarządzanie projektami; e-zdrowie; decision making; human resource management; project management; e-health