Transformacja cyfrowa i implikacje dla strategii oraz zmiany organizacyjnej – przegląd literatury - Karaś, Jacek (Digital Transformation and Its Implications for Strategy and Organisational Change – Literature Review, 2023)
Celem opracowania jest zaprezentowanie potencjalnych zmian odnośnie do pojęcia i koncepcji transformacji cyfrowej po roku 2019. W szerokim ujęciu stanowi to kontynuację badań w tym samym zakresie prowadzonych przez innych badaczy. Dodatkowo autor podejmie próbę wyodrębnienia nowych obszarów analiz oraz potencjalnych zmian w tym zakresie w ostatnich latach. Badania oparto na usystematyzowanym przeglądzie literatury przedmiotu w oparciu o wybrane bazy naukowe. W wyniku przeprowadzonych analiz wyodrębniono kilka, potencjalnie równoważnych, kierunków dalszych badań nad transformacją cyfrową. Są to w szczególności dalsze badania nad koncepcją Przemysłu 4.0 (w tym dotyczące zwinnych łańcuchów dostaw oraz inteligentnych rozwiązań dla procesów logistycznych i produkcyjnych), badania nad przywództwem i rolą liderów w organizacjach oraz prace dotyczące postępującego wzrostu znaczenia usług jako elementu dostarczanego klientowi rozwiązania końcowego. Badania nad strategiami organizacji związanymi z ich transformacją cyfrową wskazują na kontynuację dotychczasowych kierunków analiz. Z perspektywy teoretycznej postuluje się zwrócenie większej uwagi na kwestie zarządzania pracownikami oraz konieczność uwzględnienia czynników kontekstowych w zarządzaniu organizacjami przechodzącymi transformację cyfrową. Na znaczeniu wydaje się zyskiwać koncepcja organizowania jako projektowania społecznego postrzegającego organizację jako środek do tworzenia i projektowania systemów społecznych. Wartość dodana wynikająca z niniejszego badania polega na uzupełnieniu badań literaturowych nad transformacją cyfrową o bieżącą wiedzę (lata 2019-2023).
Karaś, J. (2023). Transformacja cyfrowa i implikacje dla strategii oraz zmiany organizacyjnej – przegląd literatury. W: H. Dudycz, M. Hernes, M. Pondel, A. Rot (red.), Informatyka w zarządzaniu (s. 91-112). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: transformacja cyfrowa; zarządzanie zmianą; strategia; analiza treści; przegląd literatury; digital transformation; change management; strategy; content analysis; literature review